За много хора, за които използването на обществен транспорт е било оставено на състраданието на шофьорите, движението и малка част от съдбата, вече не е така. Със сигурност има разпечатани разписания, с които може да се планира пътуването, но през повечето време се свежда до дълго четене на вестник или книга, докато човек чака автобусът да се появи в крайна сметка. Това се случва постоянно.В последствие се появиха мобилни приложения и гарантираха, че карането на обществен транспорт се превръща в далеч по-предвидимо и приятно пътуване.

Когато пътувате с автобус, например, не е ли чудесно да знаете дали трябва да се втурнете малко или да направите крачка назад и да се насладите на тази прясно изпеченото хлебче вместо да бързате? Какво ще кажете за избягване на пренаселените автобуси, търсене на алтернативи в случай, че автобусна спирка е затворена или някакво друго непредвидено събитие по маршрута ви (ръце нагоре, ако никога не сте имали срив на камион по средата на пътя, точно преди автобусът да може да вземеобратен завой?)?

В много случаи приложенията за обществен транспорт предлагат не само упътвания от врата до врата, но и състоянието на автобусите и влаковете в реално време. Докато този сценарий вече е реалност, в много градове по света, както и в други немски градове, то потребителите на автобуси във Волфсбург (Германия) скоро ще изпитат предимствата на приложение, което ще им позволи да знаят точно кога могат да пристигнат до избраната от тях дестинация.

Начело на технологичните иновации

Сътрудничество е между JIG - интернет консултантска фирма, предоставяща интернет решения, интегрирано управление на услуги, мобилни системи, приложения и интелигентни решения за управление; Wobcom - част от StadtwerkeWolfsburg AG (доставчик на услуги за мобилност в региона Волфсбург), регионален доставчик на свързаност за града и региона и играе важна роля в рамките на инициативата #WolfsburgDigital) и WVG - дъщерно дружество на StadtwerkeWolfsburg AG, като приложението се разработва от JIG и ще бъде готово за потребителите през следващата година.

Инициативата е първата фаза на дългосрочния проект GUARD *. Стартирана през 2019 г., тя има за цел да създаде рамка за киберсигурност, която да гарантира надеждност и доверие на цифровите вериги на услуги. Освен JIG, FIWARE Foundation и Wobcom, в проекта участват и следните компании: Maggioli, CNR, Italtel, Cnit, Minds & Sparks, Австрийски технологичен институт, Forth, 8 Bells, Nask, Mc2 Innovations, Фондация Право и Интернет, Университета в Рим.

Докато Wobcom ще предостави както на автобусната компания сензори за събиране на данни, така и на платформата, за да бъде домакин на такива данни, J.I.G отговаря за разработването на приложението, неговата интеграция, непрекъснатост и надеждност, така че потребителите да могат да се възползват от него по надежден начин.

„Приложението ще се състои от различни видове информация, в зависимост от профила на потребителите. Той ще покаже състоянието на автобусите (в реално време) и ще предостави ценна информация на потребителите на автобуси, на управителя на автопарка и на тези, които отговарят за техническата му поддръжка. Въз основа на инфраструктурата на Wobcom, JIG ще разработи много различни услуги, които са част от приложението и ще се свърже с FIWARE Generic Enabler, разположен в него, като например Orion Context Broker. Последното ще бъде ключов компонент в приложението, тъй като ще отговаря за управлението на потока от данни в реално време ”- Гонсало Езкеро Мартинес - ръководител на ИТ системи и научноизследователска и развойна дейност в JIG.

За Джовани Копа, ръководител на Центъра за данни и cloud иновации на Wobcom, като се има предвид, че приложението следва принципите на отворен код и общи стандарти, крайната цел е да подобри живота на гражданите, да оптимизира услугите, предлагани от Волфсбург, и да насърчи конкурентоспособността сред местната икономика.

„По-голямата част от нас в общността FIWARE вярват, че отворените стандарти повишават способността на публичните администрации да създават повторяеми цифрови модели и да увеличат избора на хората в бъдеще. Конкурентният бизнес и социалният натиск предефинират отношенията между компаниите, публичните администрации и общностите. За да продължат напред в дигиталната ера, компаниите се нуждаят от партньори, които имат стратегическа компетентност и се ангажират да създават устойчиви екосистеми около Open Source, базирани на стандарти и иновации, базирани на технологии за разработване на интелигентни решения. На този фронт, Фондация FIWARE, J.I.G и Orchestra Cities са ценни партньори за инициативата във Волфсбург. "

„Софтуерът за сътрудничество и отворен код са двупосочна улица, като всяка страна се адаптира много бързо и споделя какво иска да промени допълва Матео Репето, технически координатор в CNR-IMATI, друг партньор в проекта.

Защита на цифрови процеси и транзакции от кибератаки

Докато технологията преобразува живота ни към по-добро, тя също излага на риск индивиди и компании от организирана престъпност, онлайн измамници и хакери - и цели индустрии, изградени около монетизиране на лични данни. Бързото приемане на цели цифрови работни потоци насърчава създаването на дигитален пазар на продукти, услуги и инфраструктури. Съставът на разнородни информационни и комуникационни технологии (ИКТ) от различни доставчици обаче излагадигиталните процеси и транзакциите на риск от кибератаки.

Следователно, GUARD цели да запълни технологичната и процедурна пропаст между наследените модели за киберсигурност, новите изчислителни и мрежови парадигми, като разработи иновативна платформа за защита на цифровите бизнес вериги, която обхваща две основни измерения: целостта на услугите и суверенитета на данните. Проектът насърчава интегрирането на възможностите за сигурност във всеки дигитален компонент и ги организира, за да подобри видимостта над уязвимости, атаки и лични данни.

Във втората фаза на проекта приложението ще бъде добавено към платформата GUARD, повишавайки сигурността на данните, прозрачността между събирането на данни и процеса на данни и т.н. Но това е тема за следващия ни блог за този проект след лятото.

* Проектът за охрана се финансира от програмата на ЕС „Хоризонт2020“ съгласно договор№ 833456.

Повече информация тук: https://guard-project.eu/2020/08/19/right-on-time-...