ИТ – талант или упорита работа?

Автор: Гергана Христова, правен експерт към Фондация "Право и Интернет"

В днешно време повечето компании търсят служители, с познания в сферата на софтуерното инженерство и разработването на софтуери, както и в сферата на електронното и механично инженерство. Освен това, ИТ специалистите са сред най-високо платените професионалисти в света. Ето защо голяма част от младите хора избират точно този сектор за развитие на тяхната кариера.

Прави впечатление, че голяма част от ИТ специалистите са самообучили се програмисти, хора- отказали се от образование в университет или пък такива, завършили напълно различна специалност. Някои от тях твърдят, че тайната на техния успех се крие в това, че не са развили своите ИТ умения в следствие на необходимите упражнения, за да завършат определен курс или вземат семестриален изпит, но приемайки ги като хоби, в което са вложили време от интерес и любопитство.Затова, тази статия цели да ти даде съвети относно това как можеш да стартираш своята ИТ кариера. Освен това, ще ти предложи различни опции спрямо това как предпочиташ да научаваш нови неща дали харесваш структурирани курсове, самообучение или да научаваш как се правят нещата на практика. Според Института за икономическа политика, 36% от ИТ професионалистите няма никаква форма на висше образование. Освен това, според проучване на един от най-големите разработчици на уебсайтове, Stack Overflow, 42% от техните служители са самообучили се специалисти. Този процент дори достига до 52% при системните администратори. Това означава, че почти половината от тези професионалисти са достигнали позицията си в компанията именно в резултат на самообучението си. Но как са успели да постигнат това? 70% от служителите, включили се в проучването, отговорят, че прекарват 2 или повече часа на седмица програмирайки като хоби или работейки със софтуер с отворен код. 20% от анкетираните прекарват повече от 10 часа програмирайки извън работа. Това показва, че тези хора са приели ИТ сферата не като задължение, което изпълняват на работа, а като нещо, което обичат да правя и това води до техния успех. Затова, ако искаш да успееш в този сектор, е важно наистина да харесваш това, което правиш, не само да се целиш да постигнеш определена позиция в известна компания.

Някои твърдят, че ИТ секторът изисква естествен инстинкт и ако ти липсва, то значи няма начин да работиш в тази сфера или да изградиш кариера в нея. Това може да е вярно до някаква степен, но ИТ секторът постоянно се променя и изисква от теб да се променяш и адаптираш заедно. Затова ако не се развиваш заедно с иновациите и не четеш достатъчно за новите промени, няма как да се справяш добре в работата си. Това доказва, че ако искаш не само даработиш в тази сфера, но и да постигнеш нещо повече, трябва да работиш усърдно и чак тогава ще бъдеш признат/а като специалист в дадена част на ИТ сектора.

Друг фактор, който изиграва голяма роля в този сектор, особено когато кандидатстваш за работа, е фактът, че работодателят първо разглежда твоята автобиография и в случай, че нямаш предишен опит в ИТ сектора, това може да се счете като голям недостатък от твоя страна и дори да те представи като некомпетентен за позицията. В случаите, в които някоя компания те наеме без образование, в конкретния сектор, има голяма вероятност да бъде изискано от теб да придобиеш някакъв вид сертификат през първите няколко месеца, за да покажеш, че наистина притежаваш нужните качества.

Накратко, за да бъдеш добър на своята ИТ длъжност, ти е нужен не само естествен инстинкт за новите технологии, но и усърдна работа и амбиция за постижения и себеусъвършенстване. Затова тази статия цели да ти даде съвети за най-практичните начини да дадеш старт на своята ИТ кариера.

1. Диплома от университет/ИТ курс

Този съвет може да звучи тривиално, но е един от най-удобните начини за получаване на точна информация за сектора. От една страна, може да се каже, че тези курсове не са особено насочени към практическото приложение на придобитите умения и изискват твърде много теория. Обаче, не може да бъде отречено, че те предоставят чудесен старт за хора, които не са се занимавали с технологии преди това.

Недостатък на тази опция е, че понякога е доста скъпа и с не особено гъвкав график. Разбира се, някои от тези курсове предоставят възможност за напасване на графика спрямо твоите възможности. Освен това, някои от тях се провеждат онлайн и можеш да ги караш по време, удобно за теб. Трябва да се има предвид обаче, всеки курс изисква много усилия и усилена работа, зада завършиш и да получиш диплома или сертификат.

2. Онлайн уроци

Тази опция придобива все повече популярност заради многото си предимства и гъвкавост.

На първо място, тези уроци са безплатни и това ги прави изключително достъпни, особено за хора, които не могат да си позволятда платят за скъпо образование.

На второ място, те не изискват от теб да се съобразяваш със строго определен график, а можеш да се занимаваш с тях, когато имаш възможност и време. Освен това, самообучението ти позволява да избереш какво би искал/а да учиш и така да го направиш по-практично.

Най-големия недостатък на тази опция е, че не получаваш документ или сертификат, който да докаже какви умения си придобил. Това може да ти попречи да получиш желаната работа. Разбира се, някои компании може да ти предоставят шанс да докажеш своите способности, чрез практически тест и да успееш да получиш желаната позиция. За съжаление, малко работодатели имат такава практика вечеи първият критерий, според който избират кандидатите, е тяхната автобиография. Друг проблем с тази възможносте фактът, че информацията, която получаваш от тези уроциможе да не бъде точна, освен ако не е от достоверен източник.

3. Обучителен договор в ИТ компания/ Стаж

Този вариант ти предоставя възможността да получиш съвети от първа ръка от специалисти в сферата, докато ти плащат затова. Естествено, заплащането няма да бъде много високо и може дори да липсва в някои компании, но знанията, които ще придобиеш ще бъдат изключително практични. Освен това, след като придобиеш нужните качества и докажеш себе си като ценен член на екипа, компанията може да те повиши. Но дори това и да не се случи, този стаж ще бъде ценен опит за теб, който ще можеш да използваш като предимство при кандидатстване за други позиции в сектора. Ако работодателят ти ти напише препоръка, ще можеш да я приложиш към автобиографията си и да я използваш като сертификат за способностите си.

Недостатъкът на тази опция е, че повечето компании все пак ще изискат от теб някакъв опит с ИТ, за да ти предложат подобен договор. Обаче, хубавото е, че все повече и повече компании са готови да дадат шанс на любопитни и амбициозни хора, които са трудолюбиви и имат желание за самоусъвършенстване.


Опция:

Предимства

Недостатъци


Диплома от университет/ ИТ курс

 • Надеждна информация
 • Дава шанс за задаване въпроси на специалисти във сферата
 • Получаване на документ/сертификат
 • Може да бъде скъпо
 • Изисква много теоретично учене и някои куросве не са практически ориентирани
 • Има строг график


Онлайн обучения

 • Безплатно
 • Гъвкав график и съдържание
 • Може да бъде много практично ориентирано
 • Без документ/сертификат
 • Информацията може да бъде недостоверна


Обучителен договор в ИТ компания/ Стаж

 • Съвети от специалисти първа ръка
 • Възможност за заплащане
 • Практически ориентирани знания
 • Шанс за израстване в компанията
 • Опит в сферата
 • Може да не е платен или ниско платен
 • Може да бъде изискан ИТ опит

Референции: