Професор д-р Георги Димитров, председател на Фондация "Право и Интернет", представител за България на ItechLaw Association, на 22.02.2021 г. беше гост на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV.

Всички трябва да осъзнаем, че сме свидетели на нови обществени отношение, който възникват и се променят във връзка с новите технологии. И с оглед на това трябва да помислим дали не е време да се променим начина на създаване на закони, тъй както докато излезе едно законодателство тези отношения могат да са се променили така, че да са нанесли вреда. Това заяви професор д-р Георги Димитров, председател на Фондация "Право и Интернет", представител за България на ItechLaw Association, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът характеризира случващото се между Facebook и Австралия в момента, като сблъсък на новите парадигми и новите явления като социалните мрежи с познатите ни отношения в обществото. По думите му става въпрос най-вече за това как се разпределят парите на пазара и по-конкретно на медийния пазар.

„Получи се огромен разрив между това, че днес потребителите не искат да ходят при традиционните медии, а разчитат на социалните мрежи за информация и вече въпросът е кой на кого е готов да плати“.

„Вече рекламодателите не са готови да платя на медиите, а на социалните мрежи и така те печелят в пъти повече от медиите, който са основния генератор на съдържание“, каза Димитров.

„Идеята е къде е балансът и как да се защитят интересите на доставчиците на съдържание и до каква степен това трябва да се наложи със закон“.

„Появява се въпросът дали мрежа като Facebook трябва да бъде дерегулирана и да бъде оставена в сферата на частните отношения или тя вече се превръща в нещо ново в нашия живот“, заяви гостът.

„Facebook се превръща в нещо повече от медия, тя е медия на медиите и в това явление поставя един сегмент на пазара в неравностойно положение“.

Димитров смята, че между социалните мрежи и медиите в крайна сметка ще бъде намерен компромис, защото социалните мрежи нямат интерес да спрат достоверните източници на информация.

„Когато се появи интернет и технологиите никой не е мислил до какви обществени отношения те ще доведат и регулацията зависи от пулса на пазара. Държавата се намесва, когато долови, че тези обществени отношения се нуждаят от закрила“, каза гостът.

По думите му не е изключено да се стигне до обща европейска политика в тази сфера, като даде за пример споразумение между Google и френските медии.

"Когато институциите на Европейския съюз установят, че има общоевропейски проблем , който се нуждае от регулиране на наднационално ниво, те интервенират. За сега по този въпрос няма официално становище, но не е изключено да има".

„При случаят с Twitter, Facebook и други социални мрежи, който блокираха профила на Доналд Тръпм, те имаха формално юридическо основание за това. Но ако погледнем въпроса от друга страна трябва да се замислим дали тази информацията, която достига до милиарди хора не се нуждае на някакъв друг тип регулации и правила, който досега не са били обмисляни“, каза Димитров.

Гледайте цялото интервю тук.