На 19.07.2023г., град Петрич, Фондация „Право и Интернет“ имаше удоволствието на бъде домакин на семинар, посветен на популяризирането на рамката за полицейско сътрудничество за защита на жени, жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. Засегнаха се теми като необходимостта от повишаване на отговорността за защита на жени като се наблегна на основни принципи при идентифициране на такива жертви и основни правила при комуникацията с тях. Присъстваха 14 души, служители на ОИД на ГПУ - Златарево, ГКПП - Златарево, Петрич и Смолян и РДГП - Петрич и Смолян. Събитието се организира в рамките на проект A4, насочен към подобряване на ефективността при разследване на трафик на жени с цел използването им за развратни действия (сексуална експлоатация).

Вторият семинар се организира в град Благоевград, на 20.07.2023г. Участие взеха общо 11 служители на ГКПП Гюшево, ОИД при ГПУ Гюшево, Гранични проверки, ГКПП при ГПУ Гюшево, ОИД при ГПУ Благоевград, ОДГ на ГПУ Благоевград.

В град Гоце Делчев, на 21.07.2023г., официално се проведе третият и последен семинар. В него участваха общо 10 служителя на РДГП – Смолян, ГКПП „Илинден“, Оперативно-издирвателна дейност и Експертна дейност от Гранично полицейско управление – Гоце Делчев. Обсъди се идентифицирането на жертви на трафик, жени с цел сексуална експлоатация - Индикатори, принцип на недопускане на криминализиране, вторична виктимизация, трафик с/у каналджийство, целта на трафика и основни принципи при комуникация с жертви на трафик.

Лектор и обучител бе д-р Благородна Макева-Найденова!

Обученията се проведоха в рамките на проект А4.