В нощта на 2 декември списание "Правен свят" връчи за втори път наградите "Юрист на годината" на изискана церемония в столичния хотел "Кемпински Зографски". Лауреатите бяха излъчени след социологическо изследване сред 1800 юристи в цялата страна, както и след допитване до съдебни репортери от националните медии.

В първата категория - за съдия от районен, окръжен, апелативен и върховен съд за втора поредна година победител е Румен Ненков. Също за втори пореден път триумфира и председателят на ВАС Константин Пенчев. Повторение в предпочитанията на юристите се получи и в анкета за прокурор на годината, в която отличието грабна обвинител №1 Борис Велчев. Очаквано фаворит при адвокатите отново се оказа председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

Съдебните репортери посочиха различни от миналогодшните номинирани. Изненада на вечерта бе победата в категорията "Адвокат на годината" на Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. Гласуването на журналистите отреди призът "Съдия на годината" да отиде в ръцете на магистрата от СГС Алексей Трифонов. Сред обвинителите доверието на представителите на медиите заслужи заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, а сред следователите - директорът на НСлС Бойко Найденов.

За първи път

бе връчена специалната награда на Фондация "Право и интернет" – "За развитие и организационно укрепване на най-новата структура в системата на административното правосъдие". Наградата получи зам.-председателят на ВАС Стефка Стоева.