Рада Стоилова

Рада Стоилова притежава магистърска степен по „Правата на човека“ от университета в Кейптаун (Южна Африка), със силен фокус в областта на правата на жените и правата на детето на межународно ниво. Преди специализацията си в областта на човешките права, Рада завършва бакалавърска степен по „Европейско и международно право“ в университета на Западна Англия в Бристол.

Резюме

В предишната си роля като правен изследовател в „Центъра по демократично управление и права“ в Кейптаун, Рада работи по насърчаване на равенството между половете в рамките на юридическата професия и борбата с нарушенията на правата на човека, засягащи маргинализирани групи, включително жени, деца и бежанци на африканския континент.

Страстта й към правата на човека се простира и отвъд професионалните й ангажименти. Тя има широк доброволчески опит в областта, като през 2022 г. Рада е назначена за директор на екипа отговорен за обучения относно "Програмата за устойчиво развитие до 2030" на ООН в Асоциацията на ООН за Южна Африка (UCT Chapter), където тя и нейният екип се фокусират върху 17-те цели за устойчиво развитие.